Categories
Mad og drikke Sjove ord Tyske traditioner

Tyske pølser

Tyske pølser kommer i mange former, farver og størrelser og bliver spist i forskellige sammenhænge.
Derfor får du her en omgang pølsesnak. I dette indlæg finder du løst og fast og nogle spændende og sjove facts om den populære tyske snack.
Du får også en opskrift på Currywurst og kan finde ud af, hvordan du kan vinde flere tyskeres hjerter på dit spisested.

Frankfurter, Bockwurst, Thüringer, Nürnberger Rostbratwürstchen, Leberwurst, Bierwurst, Weißwurst, veggiepølse eller den evige klassiker Currywurst – pølsen kommer i Tyskland i mange former, farver og størrelser og bliver spist i forskellige sammenhænge.

Derfor inviterer undertegnede tyske vegetar (!) dig til en omgang pølsesnak. Jeg fodrer dig med løst og fast og nogle sjove og interessante facts om den tyske klichéspise nr. 1. Jeg giver dig desuden opskriften på en perfekt tysk Currywurst og fortæller dig også, hvordan du kan skyde genvej til flere tilfredse tyske gæster på dit spisested.

Hvad spiser man til en tysk pølse?

I Tyskland findes der ikke kun et kæmpe udvalg af pølser – også tilbehøret er alsidigt. Kartoffelsalat eller pommes fritter er de evige klassikere i det tyske pølsekøkken og er gængse som tilbehør, når man spiser pølser derhjemme eller i en Grillimbiss.
Når man køber pølsen på farten eller i en Wurstbude, det tyske svar på en pølsevogn, får man som regel et stykke brød eller et rundstykke til. 

Tyske talemåder med pølser 

Nu, hvor pølser er så populær en spise i Tyskland, er der selvfølgelig også opstået nogle talemåder, hvori pølsen indgår. Pølsen har holdt indtog i det tyske sprog blandt andet i form af talemåder, tillægsord og metaforer. Her er nogle eksempler:

Tyske talemåder med pølser

Pølsemuseer i Tyskland

Hvis du spørger, hvad tyskerne er kendte for, svarer mange: pølser! Og ja, pølsemuseer ER en ting i Tyskland. Så hvis du mangler inspiration til steder til din næste tur til eller gennem Tyskland, er disse pølsemuseer måske et godt bud.

Har du lyst til at se pølser på museum? Her finder du et lille udvalg af pølsemuseer i Tyskland:

Hvornår spiser tyskere pølser?

Hvad pølser angår, ligner tyskernes spisevaner på mange punkter de danske vaner. Ligesom danskerne elsker vi i Tyskland en pølse som snack på farten, når vi svinger forbi en Wurstbude eller en Grillimbiss, det tyske modstykke til en grillbar. Pølser er også en populær spise på de tyske julemarkeder, hvor de ofte bliver skyllet ned med Glühwein. Og når der om sommeren skal grilles hjemme på terrassen, er pølser ligesom i Danmark fast inventar på en tysk grillrist.

Tro det eller ej, men i nogle tyske familier er det også kutyme at spise pølser med kartoffelsalat juleaften! Denne – set med danske øjne – kedelige madtradition er opstået af pragmatiske årsager, når familiens kok juleaften har en arbejdsdag, der strækker sig til over middag. Men til gengæld giver man den altid gas med masser af lækker julemad 1. og 2. juledag, men det må du læse mere om i et andet blogindlæg.

Sidst, men ikke mindst er kolde pålægspølser en fast del af et tysk morgenbord eller som del af et aftensmåltid (traditionelt spiser man en lun ret til frokost og forskelligt brød med ost og pålæg til aften).

Tysk aftensmadsmåltid med pølse som pålæg.

Hvad betyder Weißwurstäquator?

Os, der er vokset op udenfor Bayern, kan desuden have en tendens til at sige: de er skøre, de Bayere, når det gælder deres traditionelle morgenmad. Her indgår der nemlig Weißwurst, suget ud af skindet og akkompagneret af sød sennep.

Om det er, fordi man i resten af forbundsrepublikken tager afstand fra denne madtradition, vides ikke, men der er noget, der hedder Weißwurstäquator.
Måske har du hørt om denne tænkte og noget omdiskuterede kulturgrænse, som antageligt går igennem Bayern? Denne grænse forløber nemlig forskelligt, alt efter fra hvilket verdenshjørne i Tyskland man ser på den. I al sin enkelhed går den ud på at definere, hvor i Sydtyskland der bliver spist Weißwurst. Flere peger dog på, at denne ækvator forløber parallelt med 49. breddegrad. Hvis du vil dykke længere ned i stoffet, kan du læse mere om Weißwurstäquatoren her.

Fun fact: Schweizerne har deres Röstigraben, men det er en helt anden historie, som jeg fortæller dig mere om, når jeg snakker om Knödel og kartofler.

Currywurst – en sand klassiker

Currywurst er populær blandt mange danskere som snack på deres tur igennem Tyskland eller når der skal købes ind syd for grænsen. Men også tyskerne er vilde med denne spise, som kan fås i alle pølseboder med respekt for sig selv.

Selve pølsen indeholder ikke karry; der bliver brugt en helt almindelig Frankfurter eller Bockwurst, som skæres i store stykker (mange steder endda med en speciel pølseskæremaskine!). Men sovsen, som minder om en meget krydret og kraftig udgave af ketchup og ikke mindst et ordentligt drys karrypulver, der gør tricket.

Hvis du vil stille din Currywurst-sult derhjemme, kan du prøve denne opskrift:

Opskrift på Currywurst (til 4 personer)

Det skal du bruge:

  • 1 løg

  • 3 spsk. olie

  • 1 ½ tsk stærkt karrypulver

  • ½ tsk. rørsukker eller puddersukker

  • ½ spsk. tomatkoncentrat

  • 1 dl appelsinjuice

  • 400 g tomatpassata

  • 4 stk. pølser (gerne Frankfurter eller Bockwurst)

  • Salt og peber

  • Pommes fritter efter behag

Fremgangsmåde:

Hak løget og svits det i en gryde med 2 spsk. olie. Kom 2 tsk. karrypulver, sukker og tomatpuré i gryden og svits det hele. Kom juice i og lad det hele simre. Tilføj derefter tomater, salt og peber og lad det hele simre i ca. 30 minutter.

Kom den resterende olie på en pande imens og steg pølserne, indtil de bliver gyldenbrune. Tag de færdigstegte pølser op, skær dem i skiver og anret dem på tallerkner med saucen henover. Drys med karrypulver på toppen og server med pommes fritter.

Guten Appetit!

Hvor køber man gode pølser i Tyskland?

Når pølser står på en tysk indkøbsliste, skaffes de typisk i en slagterbutik, som der findes mange af i Tyskland, og som enhver provinsby med respekt for sig selv har mindst én af. Pølser fås også i nogle gårdbutikker eller i supermarkedernes delikatesseafdelinger.

Fun fact: når man køber kød i slagterafdelingen i et supermarked i følge med små børn, er ekspedienterne flinke til at stikke børnene en kold pølse som snack. Ligesom børnebollen i Danmark, redder den mange indkøbsture, når man har småtrætte og lettere sultne børn med ude at handle om eftermiddagen. Om tyskernes passion for pølser bliver grundlagt i en tidlig alder på grund af dette flinke gestus, kan man kun gisne om…

Spiser tyske vegetarer også pølser?

Og nej, dette er ikke et spørgsmål der er taget ud af Logik-spillet 😉. I Tyskland har det igennem de seneste ca. 30 år været almindeligt at være vegetar/veganer, flexitar eller noget helt andet, som indebærer, at man går udenom kød.
Vegetarpølser eller veganske pølser som alternativ til traditionelle pølser er derfor et meget udbredt alternativ, som man i mange år har kunnet købe i de fleste supermarkeder. Derfor er der efterhånden et kæmpestort udvalg af alverdens plantebaserede kødalternativer i tyske supermarkeder.

Sådan kan du være foran andre restauratører i Danmark

Nu tænker du måske: Hvad har tyske vegetarer med mig at gøre?
Tyske vegetarer er ikke kun vant til at kunne købe kødfrie produkter i supermarkederne. For dem er det også en selvfølge at kunne vælge mellem flere vegetariske og veganske retter og alternativer til kød, når de spiser ude. 

Det er også en god ting at have in mente, når der skal bestilles mad i firmaregi, forplejning til møder og receptioner m.m. Du scorer nemlig sikkert ekstra point for godt værtskab, når du skal sørge for forplejning for dine tyske kunder eller forretningspartnere og tilbyder dem vegetariske alternativer.

Hvis du har et spisested i et område med mange tyske turister, gør du også klogt i at udvide menukortet med et eller flere kødfrie alternativer, så de tyske vegetarer er fri for at skulle bestille en Cæsarsalat uden kylling 😉.

Er du ellers i tvivl om nogle traditioner eller kultuelle forhold, der kunne være anderledes i Tyskland og som lægger op til at træde ved siden af?
Eller har du undret dig over de måder, tyskerne gør tingene på? Jeg glæder mig til at læse din kommentar.

Og hvis du eksporterer til Tyskland og har brug for rådgivning i forhold tysk kultur og sprogbrug, er du velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale.

Share